Zoek op inhoud

Nu het steeds kouder wordt, is het voor de vogels lastiger om eten te vinden. Je kunt ze een handje helpen deze winter. Ik laat zien dat je heel eenvoudig samen met je kinderen zelf vogelvoer kunt maken, zodat je de vogels deze winter goed kunt verwennen!

Wat heb je nodig?
–  Vet (bijvoorbeeld kokosolie of frituurvet)
–  Zaden (zoals maanzaad, pompoenpitten of zonnebloemzaden of gewoon kant-en-klaar vogelzaad)
–  Uitsteekvormpjes
–  Bakpapier
–  Draad
–  Rietje

 

Ga aan de slag

–        De verhouding vet en zaden is ongeveer fiftyfifty. Ik heb voor deze drie vormpjes 75 gram kokosolie en 75 gram vogelzaad gebruikt.

–        Smelt het vet in een pannetje op laag vuur (maak het vooral niet te heet)

–        Voeg de zaadjes toe aan het warme vet en roer het door. Merk je dat het te vet is? Voeg dan nog wat zaadjes toe. 

–        Verdeel het mengsel over de vormpjes en druk zacht aan met de achterkant van een lepel

–        Knip een rietje in drieën en steek in elk vormpje een stukje. Zo krijg je straks een gaatje waar je ze aan kunt ophangen. (foto 5)

–        Laat ze goed afkoelen (bijvoorbeeld in de koelkast)

–        Als alles hard is geworden, verwijder je voorzichtig de rietjes en vormpjes.

Nu is het tijd om het vogelvoer, samen met de kinderen, buiten op te hangen!  of een ander plekje te geven in de tuin.

 

Variaties

Het is niet alleen leuk om vogelvoer met uitsteekvormpjes te maken, je zou het bijvoorbeeld ook kunnen maken met:

–        een oud kopje dat je nog in de kast hebt staan

–        de onderkant van een melkpak

–        cupcake-vormpjes

Tip: Om de vogels helemaal te verwennen, zou je er ook nog een aantal doppinda’s aan kunnen rijgen. 


Hi, ik ben Cheryl (34 jaar), getrouwd en mem van Wisse (6 jaar) & Carice (3 jaar). Met z’n vieren wonen we in Kollum. Op mijn mama- en lifestyleblog Ps. Cheryl (www.pscheryl.nl) vind ik het geweldig leuk om inspiratie voor vrouwen/moeders te delen. Van moederschap tot lekkere recepten. Leuke DIY’s of tips voor uitjes met het gezin. 

Ut: heit&mem nr.2 2022