Zoek op inhoud

Het is alweer acht jaar geleden dat ik voor het eerst ben bevallen van onze zoon. Het duurde 32 uren en – ik zal jullie alle details besparen – het was één groot drama. Maar het ergste vond ik dat niemand mij gesteund had tijdens mijn bevalling. Ik had het gevoel dat ik was overgeleverd. Nergens in het hele proces van bevallen had ik het gevoel dat ik een keuze had gehad. Alles werd voor mij beslist.

Dit nooit weer, dacht ik. Bij mijn tweede zwangerschap had ik al besloten dat het nu anders zou gaan. Op mijn manier, mijn feestje. Misschien was ik niet de gemakkelijkste voor de verloskundige, maar nu zou het toch echt anders gaan. En gelukkig, in een prachtige besneeuwde winternacht kwam onze middelste zoon thuis op de baarkruk ter wereld. Wat een totaal ander gevoel gaf dit. Sterk, krachtig en vooral megatrots voelde ik me. Nu had ik ervaren wat het is om gehoord en gesteund te worden. En ondanks de weeënpijn voelde dat fantastisch. Wat was ik de verloskundige ook dankbaar dat ze mij het vertrouwen had gegeven dat ik het kon! En dat ze mijn wensen rondom het bevallingsproces zo had gerespecteerd.

Nu, bijna drie jaar geleden, ben ik bevallen van onze derde zoon. Thuis in bad. Mijn wens was uitgekomen. Drie bevallingen, drie ervaringen rijker. Tijdens de zwangerschapscursussen die ik geef probeer ik aan ouders mee te geven: vertrouw op je eigen kunnen, bereid je voor, denk na over de keuzes die je hebt. Niks is goed of fout! Geef duidelijk aan wat je wensen en verwachtingen zijn. Een bevalling duurt soms langer dan je had verwacht en het loopt vaak anders dan je had gewild. Maar zolang alles goed overlegd is en je je gehoord voelt, dan kun je er met een positief gevoel op terug zien. Dus in plaats van je overgeleverd te voelen in je kracht te staan! If you don’t know wat your choices are, you don’t have any…

In 2016 is De Earrebarre geboren, mijn eigen bedrijf. Hiermee is mijn droom in vervulling gegaan. Ik hoop zoveel mogelijk vrouwen op een positieve, nuchtere en kwalitatieve wijze voor te bereiden op de bevalling. Zodat ze straks met een goed gevoel terug kunnen kijken op hun bevalling. Want jouw bevalling, is jouw feestje!

Halberta Tuinenga – Smedema

Zwangerschapsdocente, oefentherapeut en mem van drie jongens. Sinds 2016 eigenaresse van www.deearrebarre.nl

Boekentip: 

1001004010936581